Audi Q7 Güvenlik Emniyet kemerleri Bir kazanın temsili göst...
Bir kaza anında boşaltılması gereken çok büyük bir enerji oluşur.
Şek. 280Yolcularının kemerlerinin takılı olmadığı bir araç bir duvara doğru gitmekte
Şek. 280Yolcularının kemerlerinin takılı olmadığı bir araç bir duvara doğru gitmekte
Şek. 281Araç duvara çarpıyor
Şek. 281Araç duvara çarpıyor
Önden çarpışma kazasının fizik kuralı basitçe şöyle açıklanır:
Araç harekete geçer geçmez, hem araçta hem de araçta bulunanlarda „kinetik enerji“ olarak tabir edilen bir hareket enerjisi oluşur Şek.280. „Kinetik enerjinin“ büyüklüğü aracın hızına ve araç ile araçta bulunanların ağırlığına bağlıdır. Artan hızda ve ağırlıkta, bir kaza anında daha fazla enerjinin azaltılması gerekir.
Fakat buradaki en etkin faktör aracın hızıdır. Örneğin aracın hızı 25 km/saatte 50 km/saate çıktığında hareket enerjisi dört kat artar! Örneğimizde yer alan aracın içindeki yolcular emniyet kemerlerini takmadıkları için, bir kaza anında araçtaki yolcuların toplam hareket enerjisi, sadece duvara çarpınca azaltılabilinir Şek.281. Bunun sonucunda ağır ve hatta ölümcül yaralanmalar olabilir.
Sadece 30 km/sa ile 50 km/sa arasında bir hızda gidiyor olsanız dahi bir kaza anında beden üzerine 10 000 Newton üzerinde bir kuvvet etkilidir. Bu da bir ton (1 000 kg) ağırlığın yaptığı kuvvete denktir. Bedeniniz üzerine uygulanan kuvvetler yüksek hızlarda daha da artar. Bunun anlamı: İki kat yüksek hızda kuvvet burada da dört misli artmaktadır!
Emniyet kemerlerini takmamış yolcular aslında araçla „bağlı“ değillerdir. Önden çarpmalı bir kazada, bu yolcular, aracın çarpmadan önceki hızıyla hareket etmeye devam edeceklerdir!