Audi A3  Çalıştırma ve sürüş  Otomatik şanzıman  S tronic
Aşağıdaki araçlar için geçerlidir: S tronik şanzımana sahip
İleri vitesleri otomatik olarak yükseltilir veya düşürülür.
Motor sadece vites kolu P veya N konumundayken çalıştırılabilir. Düşük sıcaklıklarda (-10 °C seviyesinin altında), motorun çalıştırılması sadece vites kolu P konumunda olduğunda mümkün olur.
Sürüşe başlama
Fren pedalına basın ve basılı tutun.
Kilit düğmesini basılı tutun (vites kolundaki düğme), vites kolunu istenilen konuma getirin, örneğin D Link ve kilit düğmesini bırakın.
Vites geçene kadar kısa bir süre bekleyin (hafif bir silkme hissedilir).
Fren pedalından ayağınızı çekin ve gaz verin DİKKAT!.
Geçici olarak durma
Aracı fren pedalıyla durdurun, örneğin trafik ışıklarında.
Bu arada gaz vermeyin.
Kalkışta aracın kaymasını engellemek için büyük rampa eğimlerinde park frenini kapatın DİKKAT!.
Her zamanki gibi gaz verildiğiniz takdirde, park freni otomatik olarak çözülür ve aracınız harekete geçer. Ön koşul: Kapı kapalıdır.
Aracı durdurma/Park etme
Sürücü kapısı açıkken ve vites kolu P konumunda bulunmuyorsa, araç kaymaya karşı emniyete alınmamıştır. Konforlu anahtara* sahip araçlarda sürücü bilgisi verilir: P konumuna takın, araç kayabilir. Kapılar sadece P konumunda kilitlenebilir!. Ek olarak bir gonk sesi duyulur.
Fren pedalına basın ve pedalı bu halde tutun DİKKAT!.
Park frenini devreye sokun.
Vites kolunu P konumuna getirin.
Rampada durma
Aracın geriye kaymasını" önlemek için aracı her durumda ayak freni ile durdurun DİKKAT!. Sürüş kademesi seçiliyken aracın geri kaymasını" önlemek için motor devrini yükseltmeye kalkmayın Dikkat!.
Rampa kalkış asistanına*/Kalkış asistanına* sahip olmayan araçlarda rampada kalkış
Park frenini devreye sokun.
Takılan sürüş kademesinde ayarlı gaz verin. Park freni otomatik olarak bırakılır. Ön koşul: Kapı kapalıdır.
Rampa çıkış asistanı* sistemine sahip araçlarda rampada kalkış
Sürüş kademesi seçili haldeyken ayağınızı frenden çekin ve gaz verin Link.
Kalkış asistanı* olan araçlarda rampada kalkış
Sürüş kademesi seçili haldeyken ayağınızı frenden çekin ve gaz verin Link.
Belirli koşullar altında (örneğin eğimli yollarda veya römork kullanımında) geçici olarak manuel vites değiştirme programını seçmek daha avantajlı olabilir; çünkü aktarma oranını elle sürüş koşullarına uyarlamak daha uygun olur Link.
Düz bir zeminde park ederken vites kolunu P konumuna getirmeniz yeterlidir. Eğimli yollarda ise önce park frenini aktif hale getirmeli ve daha sonra vites kolunu P konumuna getirmelisiniz Link. Bu sayede kilit mekanizmasına fazla yüklenilmez ve vites kolu P konumundan rahatça çıkarılabilir.
DİKKAT!
  • Bir sürücü olarak aracınızı asla motor çalışırken ve sürüş kademesi seçiliyken terk etmeyin. Motor çalışırken aracınızı terk etmek zorundaysanız, araç park frenini aktif hale getirin ve P park kilidini devreye sokun.
  • Motor çalışırken ve sürüş kademesi seçiliyken (D/S veya R) veya tiptronik" modunda güç aktarımı, rölanti devrinde de tamamen kesilmeyeceğinden, aracın fren pedalıyla durdurulması gerekir – aksi takdirde araç sürüklenir".
  • Araç sabitken kesinlikle dikkatsizce gaz vermeyin. Araç anında harekete geçer - bazı durumlarda el freni devre dışı olsa dahi - Kaza tehlikesi!
  • Araç sabit ve motor çalışır halde ise, vites kolunun konumunu değiştirirken gaz vermeyin - Kaza tehlikesi!
  • Seyir esnasında kesinlikle vites kolunu R veya P konumuna getirmeyin - Kaza tehlikesi!
  • Dik bir rampadan aşağı inmeden önce aracın hızını düşürün ve tiptronik" ile bir küçük vitese takın.
  • Ayağınızı sürekli fren pedalı üzerinde tutmayın veya fren pedalına sıkça ya da uzun süreli basmayın. Sürekli yapılan frenleme balataların aşırı derecede ısınmasına yol açar ve fren hattındaki basıncı düşürür, frenleme mesafesini uzatır veya fren sisteminin tamamen devre dışı kalmasına neden olur.
  • Rampa yukarı durmak zorundaysanız, aracın geriye kaymasını önlemek için aracı her zaman ayak veya park freni ile durdurun.
  • Aracı rampalı yollarda yarım debriyajla sabit tutmaya çalışmayın. Debriyaj, aşırı yüklenmeden dolayı çok ısınacağından otomatik olarak açılır - Kaza tehlikesi! Debriyaja aşırı yüklenmede kontrol lambası yanar ve sürücü notu görüntülenir Link.
Dikkat!
  • Rampada dururken sürüş kademesi seçili halde gaz vererek aracın geriye kaymasını önlemeye çalışmayın. Bundan dolayı otomatik şanzıman ısınabilir ve zarar görebilir. Park frenini devreye sokmak veya fren pedalına basmak suretiyle aracın kaymasına engel olunmalıdır.
  • Aracı motor kapalıyken ve vites kolu N konumundayken rampa inişlerinde kullanırsanız, herhangi bir yağlama işlemi yapılmadığından otomatik şanzıman zarar görür.
  • Sık kalkış, dur-kalk trafiği gibi belirli sürüş ve trafik durumları şanzımanın aşırı ısınmasına ve zarar görmesine neden olabilir! Kontrol lambası yanıyorsa aracı en kısa sürede durdurun ve şanzımanı soğutun Link
  • Sık kalkış, dur-kalk trafiği gibi belirli sürüş ve trafik durumları şanzımanın aşırı ısınmasına ve zarar görmesine neden olabilir! Kontrol lambası ya da yanıyorsa aracı ilk fırsatta durdurun ve şanzımanı soğutun Link.
  • Aracı motor kapalıyken rampa inişlerinde kullanırsanız, herhangi bir yağlama işlemi yapılmadığından S tronic şanzıman zarar görür Link.
Not
Güvenlik nedenleri ile park freni sadece sürücü kapısı kapalıyken otomatik olarak çözülebilir.

Tüm resimler, logolar ve metinler Audi ©'in malıdır. Bu web sitesinin, Volkswagen - Audi şirketiyle veya dünyanın yan kuruluşlarından hiçbiriyle bağlantısı yoktur Daha fazla bilgi. Daha fazla bilgi. .