Audi RS Q3   Kullanım   Otomatik şanzıman  S tronic
Takılan vites kolu konumu ile takılan vites gösterge tablosu ekranında gösterilir Şekil 1.
Kontağı açın.
Geçilen şanzıman konumuna ve istenilen şanzıman konumuna bağlı olarak, vites kolunun kilidi açılmalıdır Link.
Vites kolunu istenilen konuma getirin. Geçilen şanzıman konumu vites kulisinde gösterilir .
Vites kolu kilidi
Vites kolu kilidi, kazara bir şanzıman konumunun seçilmesini ve bu şekilde aracın kontrolsüzce harekete geçmesini önlemektedir. Bu nedenle belirli bir şanzıman konumu devrede olduğunda, vites kolundaki Şekil 2 tuşa basın ve/veya fren pedalına basın.
Motor çalışırken ve araç sabitken, bir şanzıman konumuna geçmek için fren pedalına basmak gerekir. Şekillerde vites kolu tuşuna basılmasının gerektiği konumlar renkli olarak gösterilmiştir Şekil 2.
D ileri vitesinden, R geri vitesine geçilirse, vites kolu kilitlenmez. Bu örn. sabit giden bir aracın sarsılmamasını" sağlar. Fren pedalı basılı değilken, vites kolu 2 saniyeden daha fazla N konumunda bulunduğunda vites kolunun kilidi devreye girer.
Vites kolu kilidi oturmaz ise, bir arıza söz konusudur. İstemeden aracın kalkış yapmasını önlemek için tahrik kesilir. Vites kolunu tekrar kilitlemek için fren pedalına basın ve P veya N şanzıman konumuna geçin. Şimdi başka bir şanzıman konumu seçebilirsiniz.
Kontak anahtarı çıkartma kilidi*
Kontağın kapatılmasından sonra, sadece vites kolu P konumda bulunursa kontak anahtarı çıkartılabilir. Kontak anahtarı çıkarılmış olduğu süre içerisinde vites kolu P konumunda kilitlidir.
P – Park kilidi
Bu konumda çekiş tekerlekleri kilitlenir. Park kilidini sadece araç sabitken açın DİKKAT!. P şanzıman konumuna geçmek için, vites kolundaki tuşa basın ve P şanzıman konumunu seçin.
Park kilidi sadece motor çalışırken ve fren pedalına basıldığında açılır. Park kilidini açmak için vites kolundaki tuşa basın ve istediğiniz şanzıman konumunu seçin.
R – Geri vites
Bu konumda geri vites seçilmiştir. Geri vitese sadece araç sabitken ve motor rölanti devrinde olduğunda geçin DİKKAT!. R şanzıman konumuna geçmek için vites kolundaki tuşa basın, fren pedalına basın ve R şanzıman konumunu seçin.
Motor çalışırken, R şanzıman konumunda, geri vites lambası yanar.
N – Nötr (rölanti konumu)
Bu konumda şanzıman rölantidedir. N şanzıman konumuna geçmek için, vites kolundaki tuşa basın ve N şanzıman konumunu seçin.
D/S – Sürekli ileri vites konumu
D/S konumunda şanzıman D normal modunda veya sportif modda çalıştırılabilir. Takılan sürüş modu gösterge tablosu ekranında gösterilir.
D Normal modda şanzıman en uygun aktarma oranını otomatik olarak seçer. Motor yüküne, araç hızına ve sürüş tarzına bağlıdır.
S Spor mod konumu sportif sürüşler için seçilmelidir. Daha geç vites büyülterek motorun tüm gücünden istifade edilmektedir. Hızlanma anında vites değiştirme işlemi hissedilir.
Vites seçim kolu N konumundan D/S konumuna geçmek için 2 km/saatin altındaki hızlarda ya da araç dururken fren pedalına basılmalıdır DİKKAT!.
DİKKAT!
  • Kontak kapalıyken de araç kayabilir.
  • Motor çalışırken tüm şanzıman konumlarında (P hariç) aracı fren pedalıyla durdurmak gereklidir; çünkü rölanti devrinde de güç aktarımı tamamen kesilmez - araç kaymaktadır".
  • Araç sabitken kesinlikle dikkatsizce gaz vermeyin. Yoksa park freni aktif olsa dahi araç anında harekete geçer - Kaza tehlikesi!
  • Araç sabit ve motor çalışır halde ise, şanzıman konumunu değiştirirken gaz vermeyin - Kaza tehlikesi!
  • Bir sürücü olarak aracınızı asla motor çalışırken ve sürüş kademesi seçiliyken terk etmeyin. Motor çalışırken aracınızı terk etmek zorundaysanız, araç park frenini aktif hale getirin ve P park kilidini devreye sokun.
  • Seyir esnasında kesinlikle R veya P şanzıman konumuna getirmeyin - Kaza tehlikesi!
  • Siz veya başka bir kişi motor kaputunu açmadan önce, P şanzıman konumuna geçin ve park frenini çekin - Kaza tehlikesi! Uyarı notlarını mutlaka dikkate alın Link.
Not
  • Sürüş esnasında farkında olmadan vites kolunu N konumuna getirdiyseniz, ayağınızı gazdan çekmelisiniz ve D veya S sürüş kademesine geçmeden önce motorun rölanti devrine gelmesini beklemezsiniz.
  • Akım beslemesi kesildiğinde, vites kolunun P konumundan çıkması mümkün olmaz. Bu durumda vites seçim kolunu manuel açabilirsiniz Link.